top of page

מה הם מנסים לומר לנו?
דרכי התקשורת של התינוקות בתקופה הראשונית לחייהם
את השפה המדוברת יתחיל התינוק לדבר רק כשיהיה בן שנה, שנה וחצי או אפילו אחרי. להבין אותה הוא יתחיל הרבה לפני, אבל לתקשר אתנו הוא יתחיל הרבה הרבה לפני. עוד מהרחם.
את בטח זוכרת (איך אפשר לשכוח?) את הבעיטות התכופות בצלע, בשלפוחית השתן וגם בדפנות הרחם בצורה כזו שיכולת ממש להבחין בהן על גבי העור. אולי גם ניסית לתקשר עם העובר שלך כשאת טופחת על הבטן והוא בתגובה החזיר לך בעיטה. בטח שמת לב שכשהשמעת מוזיקה מסוימת הוא התפרע ולעומת זאת כשהשמעת מוזיקה אחרת – נרגע.
זוהי התקשורת הראשונית של התינוק, עוד לפני שהוא נולד.
גם לאחר הלידה הוא ממשיך לתקשר אתנו ללא הצורך במילים. הוא משתמש במגוון טכניקות: הבעות פנים, הזזת גפיים, שינוי הנשימה ולבסוף גם בכי.
הדרך הטובה ביותר להבין מה התינוק שלנו מנסה להגיד לנו היא פשוט להקשיב לו. יחד עם התינוק נולדים אצלנו גם האינסטינקטים ההוריים. אל תתעלמו מהם, היו ערים להם וסמכו עליהם.
אם נסתכל על התינוק שלנו, נוכל לראות כי הוא מסמן לנו בשפת הגוף על הצורך שלו. לרוב תינוק יראה לנו סימנים מקדימים ומידיים. כמובן שהוא עושה זאת באופן לא מודע, מדובר בסימנים הישרדותיים.
הסימנים הם אוניברסליים, אך חשוב לזכור שיש סימנים שמשתנים מתינוק לתינוק.
תינוק נולד עם דרישות להזנה ולמגע, לחום ולאהבה והרבה פעמים אנחנו לא מצליחים להבין מה מהדברים הוא צריך כשהוא בוכה עוד ועוד. אם תינוק היה מגיע עם ספר הדרכה, כנראה שהיה רשום שם שהוא לא צריך יותר מדי: אוכל, שינה, מגע, תחושת ביטחון, החלפות תכופות.
ובכל זאת, גם כאשר אנחנו ממלאים אחר כל צרכיו, אנו עלולים למצוא את עצמנו עומדים מול תינוק בוכה ושואלים את עצמנו וגם אותו: "מה? מה חסר לך? למה אתה בוכה?".
בכי הוא סימן מאוחר לצורך. התינוק מאותת לנו על ידי סימנים מקדימים אחרים במשך 20-40 דקות, ורק אם לא הבנו את הסימנים ולא ענינו לו על הצורך שבינתיים הפך לאקוטי, הוא יגיע למצב של בכי. על כן, חשוב לזהות את הסימנים כבר בתחילתם על מנת להימנע ממצב של בכי ותסכול גם עבור התינוק וגם עבור ההורה.
רעב: הסימנים לרעב יכולים להיות משחקים עם הלשון, הזזת הראש מצד לצד, ריור, יד או אצבע בפה.
עייפות מציקה מאוד לתינוקות רכים. בשביל להתפתח הם צריכים לישון הרבה וזה צורך חשוב ממש כמו הזנה (מסיבה זו אומרים תמיד "לא להעיר תינוק ישן"). כשתינוק עייף הוא ישפשף את עיניו, אוזניו או ראשו.
סימנים נוספים הם הנחת ראש, גבותיו ייעשו אדומות ועיניו מבריקות. בנוסף, תבחינו בחוסר התמצאות במרחב.
גזים גם הם יכולים לבוא לידי ביטוי בכיפוף הגוף קדימה, הרמת הרגליים והתעסקות עם פלג הגוף התחתון. הגזים לרוב "תוקפים" בחודשים הראשונים לחיי התינוק ובזמנים משתנים לאורך היום.
לסיכום, תינוק בתקופת חייו הראשונית יעביר לנו מסרים רבים דרך הבכי שלו ודרך תנועות הגוף שלו. עלינו ללמוד להכיר את הסימנים הכלליים ולנסות לזהות אותם, דבר שבהחלט יקרה במוקדם או במאוחר. במהרה אתם תמצאו את עצמכם מזהים את צרכיו עוד לפני שהתחיל לבכות, וזה הזמן להתגאות בעצמכם!
אל תפחדו לבטוח בעצמכם, כי אין מי שמכיר את הילד שלכם יותר טוב מכם.
bottom of page