top of page

היום שאחרי הלידה

הקושי וההתמודדות עם המצב החדש

מזל טוב!

תשעת החודשים חלפו ותינוק חדש הצטרף למשפחה.

 

בין אם זה התינוק הראשון שלכם ובין אם מדובר בתוספת למשפחה הקיימת, תינוק חדש הוא עולם ומלואו. יכול להיות שעבר המון זמן ואתם כבר לא זוכרים איך זה היה אז, או שהגיח לעולם תינוק חדש ואין לכם מושג איך להתחיל, לתקשר ומה לעשות.

אין ספק, תינוק שרק נולד הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר. אתגר שכל הורה נאלץ לעבור בין אם מדובר בתינוק חדש או ילד נוסף,  אבל זה גם אתגר שכשכובשים אותו, הוא ממלא אתכם ברגשות שלא הרגשתם מעולם או ששכחתם שקיימים.

תקופת ההיריון והלידה מלווים בפרץ הורמונים ותחושות שנועדו לגרום לנו, האימהות, להתחבר לתינוק שלנו, לדאוג לו, למלא אחר צרכיו. הלידה היא חוויה משמעותית גם לנו וגם לתינוק, והיא מותירה אותנו עם מלאי גדול של הורמונים, רגישות יוצאת דופן, ההכרח לדאוג לתינוק קטן וגם – הציפיות הגבוהות שלנו מעצמנו והציפיות של החברה שלנו.

כמו שאישה בהיריון היא לא רק כלי קיבול לעובר, כך גם אישה לאחר הלידה היא לא רק אימא טרייה, אלא מכלול שלם של רגשות, תהיות, שאלות, כאבים. מספר ימים לאחר הלידה, חוזר האב לעבודה וחוזרים הסבים לשגרה, ורק אנו האימהות מוצאות את עצמנו בעולם חדש לחלוטין. אנו אלו שמתעוררות להניק בלילה ואנו אלו שמתמודדות עם מגוון מצבים יומיומיים שעלולים להיות קשים ומאתגרים. הרבה פעמים קיימת תחושת בדידות כשלא נותרים מבוגרים נוספים בסביבה וזה רק את ותינוקך. חוסר השינה לא תורם כמובן, וחשוב שתדעי שרגשות אלה הם לגיטימיים ומותרים.

גם לגברים קשה להסתגל למצב החדש. הם עלולים לחוש פתאום שמישהו לקח להם את המקום, שהאישה שלהם לא נראית אותו הדבר, לא מרגישה אותו הדבר ומשקיעה את כל זמנה בתינוק.

לחילופין הם עלולים לגלות פרץ של דאגה (הרבה פעמים זה יבוא לידי ביטוי בדאגה כלכלית ובהשקעה טוטאלית בעבודה).

המחסור בשינה גורם לשני הצדדים להיות עצבניים יותר והזוגיות עומדת למבחן מכיוון שכל מה שהכרנו השתנה, אך זו גם הזדמנות מעולה לעלות שלב בקשר הזוגי.

אנחנו נמצא את עצמנו עומדים גם מול כל הדודות, הסבתות, השכנות וגם אנשים זרים ברחוב אשר מייעצים לנו כיצד לפעול ובאילו דרכים לגדל את התינוק, שהוא בעצם שלנו.

כל מי שהייתה פעם אימא לתינוק קטן כנראה צודקת במאת האחוזים – כשזה נוגע לה ולתינוק שלה. אך התינוקות לא נולדים זהים, לכל תינוק יש צרכים קצת שונים וכל אחד מתנהג קצת שונה, והטיפים של האנשים הזרים (ואפילו של אימא או סבתא שלנו!) לא יהיו רלוונטיים עבורנו.

דרכים להתמודדות עם המצב החדש

ראשית, חשוב לזכור שאת לא לבד. במידה ואת מרגישה בודדה, שתפי את בן זוגך או את הורייך, חברותייך ומי שמקיף אותך ואוהב אותך. השתדלי למצוא אימהות נוספות בסביבתך, הירשמי לחוגים ולסדנאות והכירי נשים נוספות במצבך. במידה ואת מרגישה כי אינך מסוגלת להתמודד עם המצב או עם התינוק, פני לעזרה דרך רופא המשפחה או טיפת חלב שבאזור מגוריך. 

תוכלי להיעזר בקרובי משפחה או בחברות על מנת להתרענן מדי פעם. השאירי את התינוק עם מישהו שאת סומכת עליו וצאי לבלות עם בן זוגך או עם חברה טובה כשאינך צריכה לדאוג לאף אחד. 

תוכלי גם למצוא פעילויות משותפות לך ולתינוק, פעילויות שיגוונו את שגרת יומך ויוציאו אתכם מהבית: הליכה, ישיבה בבית קפה וכמעט כל בילוי שנהגת לעשות לפני הלידה. בהתחלה זה יהיה מאתגר ושונה, אך במהרה תגלי כיצד ניתן להתנהל בחייך עם תינוק קטן כשהוא מצטרף אליך ומתרגל לאט לאט לחייכם המשפחתיים.

bottom of page